Klinikánk története

Korábban, 2013. június 30-ig a Debreceni Egyetem OEC tudományos centrum-elnökhelyettese felügyelte a klinikai farmakológiai vizsgálatokat, jegyezte a Megbízókkal kötött szerződéseket. Tekintettel arra, hogy e feladatot hagyományosan elméleti szakember töltötte be, ezért – a centrumelnök megbízásából – egy klinikus segítette munkáját.

A Debreceni Egyetem 2013. július 1-jétől kinevezett Rektora, Prof. Dr. Szilvássy Zoltán kiemelt jelentőségű feladatnak tekintette a klinikai farmakológiai vizsgálatok korábbinál sikeresebb és hatékonyabb lebonyolítását, ezért vezetői periódusának második hetében, 2013. július 11-én megbízott – mint „Rektori meghatalmazott” – e terület áttekintésével, koordinálásával.

Kezdetben a legfontosabb feladat a folyamatok egyértelmű szabályozásának megteremtése volt. Az Eljárási rend elkészítését megelőzően áttekintettük más intézmények hasonló szabályozását, különösen hasznos tanácsokat kaptunk a pécsi kollégáktól. A kezdetektől fogva jogász segíti a munkát, tekinti át valamennyi szerződést. Az operatív ügyintézés mellett kiemelt fontosságú feladat a stratégiai fejlesztés.

2013 novemberétől az egységet Klinikai Farmakológia Vizsgálatok Irodájának nevezik.

2014 februárjában a Debreceni Egyetem Rektora közvetlen, önálló egységként létrehozta a Gyógyszerfejlesztési Koordinációs Központot (GyFKK), mely szervezetileg a Klinikai Központtól függetlenül, ugyanakkor vele szoros együttműködésben látja el feladatát. A GyFKK Működési rendjét a Debreceni Egyetem Szenátusa 2014. június 26-án elfogadta.

Legutóbbi frissítés: 2023. 03. 01. 15:40