Történet


 

Rövid idő alatt jelentős változások történtek a Debreceni Egyetemen folyó klinikai farmakológiai vizsgálatok szervezésével, koordinálásával kapcsolatosan, ezért kérem, engedje meg, hogy áttekintsem az elmúlt periódus történéseit!

Korábban, 2013. június 30-ig a Debreceni Egyetem OEC tudományos centrum-elnökhelyettese felügyelte a klinikai farmakológiai vizsgálatokat, jegyezte a Megbízókkal kötött szerződéseket. Tekintettel arra, hogy e feladatot hagyományosan elméleti szakember töltötte be, ezért – a centrumelnök megbízásából – egy klinikus segítette munkáját.

A Debreceni Egyetem 2013. július 1-jétől kinevezett Rektora, Prof. Dr. Szilvássy Zoltán kiemelt jelentőségű feladatnak tekintette a klinikai farmakológiai vizsgálatok korábbinál sikeresebb és hatékonyabb lebonyolítását, ezért vezetői periódusának második hetében, 2013. július 11-én megbízott – mint „Rektori meghatalmazott” – e terület áttekintésével, koordinálásával.

Kezdetben a legfontosabb feladat a folyamatok egyértelmű szabályozásának megteremtése volt. Az Eljárási rend elkészítését megelőzően áttekintettük más intézmények hasonló szabályozását, különösen hasznos tanácsokat kaptunk a pécsi kollégáktól. A kezdetektől fogva jogász segíti a munkát, tekinti át valamennyi szerződést.

Az operatív ügyintézés mellett kiemelt fontosságú feladat a stratégiai fejlesztés. 2013 novemberétől munkánkat irodavezető segíti, a formálódóban levő egységünket Klinikai Farmakológia Vizsgálatok Irodájának neveztük. E hónap végén a klinikai vizsgálatokban részt vevő Kollégák számára bemutattuk a szerződéskötés és egyéb szabályozás folyamatát, majd decemberben a Klinikai-farmakológusok Kongresszusán lehetőséget kaptunk a Megbízók irányába történő bemutatkozásra.

2014 februárjában a Rektor közvetlen, önálló egységként létrehozta a Gyógyszerfejlesztési Koordinációs Központot (GyFKK), mely szervezetileg a Klinikai Központtól függetlenül, ugyanakkor vele szoros együttműködésben látja el feladatát. Rektor úr 2014. március 1-jén megbízott a GyFKK igazgatói feladataival. Az új szervezeti egység létrejötte új feladatokat és kihívásokat fogalmazott meg. A GyFKK Működési rendjét a Debreceni Egyetem Szenátusa 2014. június 26-án elfogadta, majd 2014. július 1-jén kinevezést nyertem a GyFKK vezetésére.

Prof. Dr. Páll Dénes igazgató